Van Ruyven Legal

Contractenrecht

Als ondernemer, maar vaak ook als particulier, loopt u dagelijks tegen contracten/overeenkomsten aan. U komt hierbij automatisch in aanraking met het contractenrecht (verbintenissenrecht).

Als ondernemer, maar vaak ook als particulier, loopt u dagelijks tegen contracten/overeenkomsten aan. U komt hierbij automatisch in aanraking met het contractenrecht (verbintenissenrecht).

Het contractenrecht (beter gezegd: overeenkomstenrecht) heeft betrekking op het sluiten van een contract. Door middel van het overeenkomstenrecht wordt geregeld hoe overeenkomsten worden gesloten, maar ook wat u kunt doen als uw contractspartij de gemaakte afspraken niet nakomt.

Overeenkomsten ontstaan doordat particulieren of bedrijven afspraken met elkaar maken. Meestal worden deze afspraken schriftelijk vastgelegd, maar dat is geen vereiste. Ook een mondelinge overeenkomst geldt. Het is alleen bij onenigheid over de gemaakte afspraken in het laatste geval moeilijker te bewijzen welke afspraken nou daadwerkelijk zijn gemaakt.

Belangrijk om te weten is, dat de contractsvrijheid voorop staat. De inhoud van de overeenkomst kunt u dus (vaak) zelf bepalen. Met dezelfde vrijheid bepaalt u namelijk ook met wie u een overeenkomst aangaat.

Even simpel uitgelegd: Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding. Dat staat in de Wet. Door het sluiten van een overeenkomst ontstaat er een verbintenis, u verbindt zich om iets te doen. Bijvoorbeeld: als u een partij te verrichten diensten levert aan een ander bedrijf, neemt u de verbintenis op u om de diensten te leveren. De andere partij neemt dan -in het simpele geval- de verbintenis op zich om voor de geleverde diensten te betalen.

U kunt verschillende soorten overeenkomsten sluiten, voor bepaalde overeenkomsten gelden bijzondere regels, zoals de overeenkomst van opdracht, de aannemingsovereenkomst, de koopovereenkomst of de huurovereenkomst. De soort overeenkomst is afhankelijk van hetgeen u met de andere partij overeen bent gekomen.

Een goede overeenkomst kan problemen ondervangen en lange en bovenal kostbare procedures vermijden. Het opstellen van een overeenkomst is, vanwege de contractsvrijheid, automatisch maatwerk en dient zorgvuldig te gebeuren. Elke dag in onze praktijk maken we mee dat onduidelijke contracten grote (financiële) gevolgen kunnen hebben. Deze gevolgen kunnen (grotendeels) worden voorkomen door contracten door een van onze advocaten op te laten stellen of te laten controleren.

Wij kunnen uw overeenkomsten opstellen, maar ook uw (standaard)overeenkomsten controleren. Hierbij controleren wij de aan de overeenkomst verbonden risico’s. . Dit kan u in de toekomst veel tijd en geld besparen.

Ook in het geval van onenigheid met de andere partij over de uitleg van een overeenkomst bent u bij ons aan het juiste adres.

Rechtsgebieden